Wednesday, December 8, 2010

Kesian Budak Ni...

Buat unggun api untuk masak
          Cuba bayangkan anda adalah seorang kanak-kanak yang tiada keluarga atau saudara mara, adakah di saat itu korang pandai berdikari untuk meneruskan hidup? Dekat dunia mana-mana pun, kehidupan seorang budak berumur 6 tahun sepatutnya penuh dengan keriangan, guling sana guling sini dan tahu makan apabila disuruh atau dipaksa sahaja. Hidup bersendirian pada umur 6 tahun bukanlah pilihan.

            Itulah yang dialami oleh pembawa HIV, Ah Long dari China. Timbul rasa kasihan bila tengok budak tersebut memasak, mencuci dan potong kayu api sendiri sejak kematian kedua ibu bapa akibat AIDS (kita dah berumur 20 tahun pun belum tentu pandai masak sendiri).
Nak cari kayu, nak cari kayu......
 
        Tak tahu la bagaimana dan apa yang dirasai sekarang oleh budak tersebut bila dipinggirkan oleh masyarakat setempat termasuklah doktor dan neneknya sendiri. At least, kat Malaysia ada la jugak rumah perlindungan bagi golongan tersebut. Kesian, bukan budak tu yang minta untuk dijangkiti.
 P.S: FYI, Hari Aids Sedunia adalah 1 Disember pada setiap tahun dan tema pada tahun 2010 ini ialah “Universal Access and Human Rights”.Lihat entri sebelum ini juga "Stop Child Abuse".
Comments
6 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

6 Komen Yang Awesome:

cik lola said...

kesian gila..hurmmm...

nur 'afifah :) said...

haaa..betol 2..kesian budak ni..kecik lagi..kita yg mih ad parent ni..kena lah bersyukur seadanya.. :)

nohfee said...

sedihnye budak ni....=(
kita kat cni dh kira bertuah sgt2.
btw, mne taw sal budak ni????

Akram said...

@cik lola: so sad right?

Akram said...

@nur 'afifah :): yg kesiannya, bile dia sakit atau luka, doktor pun xnk rawat ni. Diskriminasi la katakan..

Akram said...

@nohfee: dr chinadaily.com. Surat khabar china pun kta kne bace...yaww. Baru AWESOME..

Post a Comment

Sila tinggalkan komen anda kawan-kawan.
Maaf kalau tak sempat balas komen-komen korang semua.
Kunjungan anda akan dibalas oleh saya :-)

Jangan lupe like page kami di facebook. Awesome Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...