Tuesday, May 29, 2012

Kerah Otak Anda Untuk Berubah



Satu kajian terbaru telah mendedahkan bahawa jika anda mengerahkan otak untuk berfikir memakan benda yang manis, anda mungkin akan mengurangkan kuantitinya. Hal ini kerana proses yang disebut habituasi, semakin anda membayangkan tabiat itu, semakin anda kurang teruja untuk melakukannya.

Dari proses itu, otak dikerahkan memproses segala data dan informasi yang pernah dibaca atau didengar tentang keburukan pengambilan gula secara berlebihan. Secara automatik otak menghantar isyarat supaya takut akan bahaya yang akan menimpa. Hal ini juga berkaitan dengan perokok tegar yang mengambil dos nikotin secara berlebihan.

Anda tahu sebab apa manusia suka melakukan benda yang tidak sihat padahal sudah akan kemudaratannya? Alasannya mudah, si pelaku akan pastikan otak akan 'block' segala dari berfikir pasal kemudaratannya dan buat-buat tak tahu sahaja. Jadi 'masuk telinga kiri keluar telinga kanan'. 

Mungkin anda dah perasan kan yang perbuatan yang tak baik tu la yang paling banyak pelakunya walaupun sudah tahu akan penghujungnya. Jadi, kerahlah otak anda untuk merubah sesuatu yang baik. ~AWESOME~




Comments
8 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

8 Komen Yang Awesome:

g0m0k9enDek said...

kalo ingt makanan, akan terus lapa. mcm mana??? hahah

Akram said...

@g0m0k9enDek: takde la...kta kalau terbau je kan smpai meleleh air liur lapar. :). Kajian tersebut untuk menentang bad habits jer.

nur intan hazirah said...

betul2...setuju...sbb tue gak dlm aper2 pun lau kita pk kita boleh kita msti boleh...
contoh bila kita letk terget yg tinggi lam sesuatu kita pasti akn dpt kalau rendah pun sikit jer dr target....
:)

nana cHan said...

oo mcm kte tahu megi x bgus utk kshatan tp mkn jgk =_="

mie said...

waduh!!
kadang2 susah nak melawan nafsu..
heheheee

maCy said...

oh tahu behaviorisme je yg akn mhntikan. hehe

Akram said...

@maCy: i like ur idea...itulah yg dikatakan pendekatan secara psikologi :)

intan said...

ouho..
1st time plak dngar ni..
x pnah blaja pulak bfore ni bnda ni..
hahaha..
baiklah.intan akan cuba taktik ni since intan pon on diet skang ni
hihihi ;)

Post a Comment

Sila tinggalkan komen anda kawan-kawan.
Maaf kalau tak sempat balas komen-komen korang semua.
Kunjungan anda akan dibalas oleh saya :-)

Jangan lupe like page kami di facebook. Awesome Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...