Thursday, November 25, 2010

Kereta Paling Selamat di Dunia??

          Kenal dengan Kolonel Muammar Abu Minyar al-Gaddafi? Presiden Libya tersebut merupakan antara pemerintah yang paling lama berkuasa di Libya. Beliau dikatakan telah 'design' sebuah kereta yang paling selamat di dunia pernah dibina, so Volvo confirm kalah la ni?

          Kereta itu direka khas bagi mengatasi kadar kematian dan cedera yang tinggi di jalan-jalan Libya. Idea pemegang lulusan undang-undang tersebut direalisasikan oleh sebuah syarikat dari Itali.

          Saroukh el-Jamahiriya (Libyan rocket) tersebut mempunyai enjin 3-liter V6 dengan pecutan 97km/h dalam 7 saat. Average kereta harian hari ni pun dalam 8 saat.

          Tang mane yang selamat pun aku tak tahu, tapi kereta ni dilengkapi dengan sistem pertahanan elektronik. Maybe bila kereta tu dapat detect ada kemalangan nak berlaku, automatik bumper depan @ belakang cuba mengurangkan impak perlanggaran. Tu contoh la yang aku dapat bayangkan....

        So far, tak banyak lagi detail yang dihebohkan. Nama pun kereta yang paling selamat di dunia kan...Hehe. AWESOME
Comments
10 Comments
Facebook Comments by Blogger Widgets

10 Komen Yang Awesome:

ASSOYFINGER67 said...

good info..baru tau..huhu

Akram Razali said...

Untuk perkongsian bersama...kan2. AWESOME

aKu ZaHaa said...

salam kenal...jom ikut link saya...

Hidayah Hanif said...

aku ade kete kassim selamat..keskeskeskes

cik-terompah said...

kalau dah ajal.. xde sapa bole halang.. ehhe

Yana Houry said...

cantik gak..nak satu..hehehehe

aqil_qila said...

awesome...heee

Aisyah AR said...

wow!! agak2 berapa hengget neh??

AmiruleZ said...

tapi kalau kete nie langgar orang, orang 2 xselamat jugakkan..

shahjiehan said...

style design die..asal x masuk market malaysia?hee

Post a Comment

Sila tinggalkan komen anda kawan-kawan.
Maaf kalau tak sempat balas komen-komen korang semua.
Kunjungan anda akan dibalas oleh saya :-)

Jangan lupe like page kami di facebook. Awesome Blog

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...